Autor: Siret Trull • 11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis pole majanduslangus ravimite tarvitamist mõjutanud

Eesti Perearstide Seltsi esinaine Ruth Kalda rääkis Tarbija24le, et pole veel üldiselt täheldanud, et majanduslangus oleks mõjutanud patsientide ravimite võtmise harjumusi, küll aga kaalutakse pikema ravikuuri puhul, kas seda tasub üldse alustada.

Eestis on Ruth Kalda hinnangul selliseid patsiente alati olnud, kellel on natuke raskusi toimetulekuga või on raskusi ravimite väljaostmisega või kes lihtsalt püüavad sääst, kuid nende osakaal pole suurenenud.

Kalda märkis, et hullemaks pole olukord selles mõttes veel läinud. «Küll võib olla, et teatud juhtudel, kus mul on vaja patsientidele kirjutada välja selliseid pikemaid ravikuure - ravimeid, mida tuleb võtta pool aastat või isegi kauem - ja siis me räägime sellest, siis ta kaalub tõesti, kas tal on üldse võimalik seda hetkel teha,» rääkis Kalda.Kõige enam panevad inimesi Kalda sõnul mõtlema ravimid, mille puhul ei ole kohe näha suurt muutust või mis on mõeldud näiteks võimalike tüsistuste vältimiseks tulevikus.«Näiteks kolesterooli langetavad ravimid, luuhõrenemise vastased ravimid, mis kohe võib-olla enesetunnet ja elukvaliteeti ei mõjuta, kuid on mõeldud tuleviku peale,» märkis perearst. Samas kinnitas Kalda, et seda pole tema täheldanud, et ägedate probleemide puhul oleks ravimeid võtmata jäetud.Perearstide seltsi esinaine rääkis, et kui inimesel on tõesti toimetulekuraskusi ja samas ravimeid vaja, saab ta taotleda ka kohalikult omavalitsuselt tagasiulatuvat kompensatsiooni.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099