Autor: Siret Trull • 3. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aju töötab kaose piiril

Inimaju võimed rajanevad paljuski kaose äärel balansseerimisel. Neuroteadlased on tõestanud, et aju närvirakkude võrgustik on ühendunud viisil, mis võimaldab saavutada niinimetatud iseorganiseeruva kriitilisuse seisundit, vahendas Arst.ee New Scientist´i.

See on seisund, milles süsteem ei ole õieti ei korrapärane ega kaootiline, vaid kuidagi vahepealne.

Sellises seisundis võib ka väike muutus vallandada ulatuslikud tagajärjed. Just iseorganiseeruva kriitilisusega on püütud seletada metsatulekahjude, maavärinate ja lumelaviinide teket.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099