Autor: Violetta Riidas • 7. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti tervishoius käivitati tõsised reformid

Et lahendada Läti tervishoiu rahastamise kriisi, tegi sotsiaalminister hiljuti ühe tõsisema ja keerulisema otsuse viimase kümne aasta jooksul – alates märtsist tõsteti patsiendi omaosalust ravikuludes märkimisväärselt.

Patsientidel lasuva koorma kergendamiseks on tehtud nii mõndagi. Näiteks ei ole ambulatoorse ravi maksumus haigele oluliselt tõusnud, samuti on kehtestatud ravi omaosaluse piirmäär 450 latti (u 10 000 krooni – toim) aasta kohta.Omaosalust ei pea tasuma ka alla 18aastased lapsed, rasedad, vaimuhaiged, esimese grupi invaliidid ja tuberkuloosihaiged. Vaesuspiirist allpool elavad patsiendid peavad tasuma omaosalusest 50%. Plaanis on arendada haiglapõhiseid vanadekodusid, kus patsientide ravi maksab vähem kui tavahaiglas.Soodusravimite hulgas säilivad 100protsendilised soodustused. Sotsiaalminister eelistab selgelt geneerilisi ravimeid originaalidele ning julgustab soodsamate ravimite kasutamist. See aitab oluliselt vähendada ravimikompensatsiooni kulu ning mõjub ravimifirmadega peetavatele läbirääkimistele soodsalt.Kõik, kes maksavad sotsiaalmaksu, saavad 25% iga-aastasest ravikulutusest järgmisel aastal tagasi.Kuigi juba on olemas otsus patsiendi omaosaluse tõstmiseks, tuleb kindlasti veelgi vähendada ka kõiki võimalikke kulusid tervishoius.Et lahendada ähvardavat finantskriisi olukorda ja ennetada eelarvedefitsiiti, on ees ootamas tõsine tervishoiusüsteemi reform.Esimene oluline eesmärk on vähendada administratiivkulusid. Olemasoleva seitsme tervishoiuga tegeleva riigiasutuse asemele jääb vaid neli, kus töötab mitte rohkem kui 1000 töötajat (senise 1300 asemel).Muutuste tuum seisneb rõhuasetuse muutmisel – haiglaravi asemel hakatakse rõhku panema ambulatoorsele ravile ja profülaktikale, mis on odavamad ning kuluefektiivsemad.Lätis on praegu ka päris suur hulk haiglaid. Neid tuleb vähendada. 1. aprillist vähenes haiglate arv juba neljateistkümne võrra (73 haiglast jäi alles 59).Järgmise nelja aasta jooksul on haiglate arvu plaanis veelgi vähendada, alles peaks jääma ainult 24. Suuname oma põhitähelepanu ambulatoorsele ravile, perearstindusele ning koduhooldusele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099