7. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimitellimused liiguvad allamäge

Ravimitellimused on vähenenud nii haiglatelt kui ka apteekidelt.

“Ravimete hulgikaubandus on sektor, mis headel aegadel eriti kiiresti ei kasva, aga ei lange kõige sügavamale ka kehvematel perioodidel. Magnumi hulgimüügitulemustes võib täheldada selget majandusraskuste peegeldust,” märkis kontserni juhatuse esimees Leon Jankelevitsh.

Ta kinnitas, et vähenenud on ravimitellimused nii haiglatelt kui ka apteekidelt. Eriti olulist mõju on surutis avaldanud toidulisanditele ja tarbekaupadele, kus käive on kahanenud kuni 15%.Sama trendi on täheldanud ASi Oriola juhatuse esimees Aare Järvelaid. “Selgelt on tunda toidulisandite ja käsimüügiravimite tarbimise vähenemist,” sõnas ta.Üks põhjusi, miks Eestis suuruselt viiendalt hulgimüüjalt järjest vähem medikamente tellitakse, on ka apteekide pidev ketistumine.Magnumil seda muret pole, sest nende tütarettevõte OÜ Terve Pere Apteek koordineerib 58 apteegi tööd üle Eesti.“Jaanuari ja veebruari retseptiravimite müüki mõjutas käibemaksu muudatus, mille tõttu paljud oma retsepti detsembris ette välja ostsid,” lisas Järvelaid. Suvi võib firmajuhi sõnul tulla veel keerulisem, sest siis ravimite ostmine alati väheneb.Leon Jankelevitshi sõnul võimendab ravimite hulgimüüjate keerulist majandusolukorda riigi reguleeritud ravimite keskmine juurdehindlus.“Aastaid korrigeerimata juurdehindluste tõttu ei olnud ravimite hulgikaubandusega Eestis võimalik suurt kasumit teenida ka headel aegadel,” ütles ta.Ravimite hulgimüüjate kasum tuleb Jankelevitshi kinnitusel valdavalt mitteravimite müügist.“Nüüd, kui selle kaubarühma tooteid müüakse eriti vähe, kuivab kokku ka see allikas, millest hulgimüüjad doteerivad ravimite hulgimüüki,” lausus Magnumi kontserni juht.Mehe sõnul tõstavad ravimite tootjad pidevalt sisseostuhindu, samas saab kehtiva juurdehindluse regulatsiooni kohaselt kallimale ravimile rakendada väiksemat juurdehindlust. Nii vähenebki hulgimüüjate teenistus ravimitelt pidevalt.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099