Autor: Siret Trull • 9. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis leidis kinnitust neljas seagripijuht

Tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste labor kinnitas eile neljanda uue gripi A(H1N1) haigusjuhu. Uue gripiviirusega oli nakatunud 4. juunil Ameerika Ühendriikidest reisilt naasnud 24-aastane meesterahvas.

5. juunil ilmnesid mehel haigussümptomid – palavik 38°C, kuiv köha, nohu, pea- ja kurguvalu. Ööl vastu 7. juunit pöördus mees haiglasse, kus võeti proov, mis sai uuringu käigus uuele gripile positiivse vastuse, teatas Tervisekaitse.

Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko sõnul võime tunda heameelt selle üle, et reisilt tulevad inimesed haigussümptomite ilmnemisel koheselt arsti poole pöörduvad. „Ainult sel moel on meil võimalik uue gripi viiruse ringlust Eestis võimalikult varakult avastada, määrata tõhus ravi ja koheselt informeerida ka haigestunuga kontaktis olnud inimesi, et piirata uue gripi edasist levikut“ rõhutas Dontšenko.Tervisekaitseinspektsioon soovitab kõigil, kes on saabunud välisreisilt riikidest, kus esineb uue gripiviiruse A(H1N1) riigisisene levik või olnud kontaktis haigetega, jälgida järgneva seitsme päeva jooksul oma tervist. Kui peaks tõusma kõrge palavik (38° C ja enam), millega kaasnevad kas köha, nohu või liigese- ja lihasvalud, siis helistage koheselt perearstile, kellele tuleb kindlasti rääkida ka oma viimasest reisist või võimalikust kokkupuutest inimesega, kellel on laboratoorselt kinnitatud uus A(H1N1) gripp.Nakkushaiguste labor on uurinud kokku 29 inimese proove uuele gripile, positiivse vastuse on saanud neli proovi. Kahel juhul on nakkus toodud kaasa reisilt Ameerika Ühendriikidesse, kaks nakatunut said viiruse haigega kokkupuute järel Eestis.Maailmas on tänaseks kinnitatud üle 25 000 uue gripi haigusjuhu, haigestunuid on kokku 76 riigis. Euroopas on uue gripi haigusjuhtudest teada andnud 26 riiki, haigusjuhte on eile õhtuse seisuga 1056.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099