Autor: Siret Trull • 15. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seagripp hakkas levima aastaid tagasi

Seagripi viirusetüve H1N1 analüüs näitas, et viirus, mis oli sigades seas juba aastaid märkamatult levinud, kandus loomalt inimesele mitu kuud enne suurema haiguspuhangu tuvastamist.

Oxfordi ülikooli zooloog Oliver Pybus kinnitab, et tal õnnestus arvutusmeetoditega rekonstrueerida seagripi pandeemia ajaskaala ja päritolu, vahendas Forte. Uurimistulemused näitavad, et viirustüvi levis sigade seas juba mitu aastat, enne kui kandus üle inimesele, kusjuures haigestunud sigu võis olla mitmel kontinendil.

Viirus sai aastaid levida ja areneda seetõttu, et sigu süstemaatiliselt ei kontrollita, kirjutavad teadlased ajakirjas Nature ja märgivad, et tüvi sai alguse ilmselt erinevatest sigu ohustavatest viirustest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099