Autor: Violetta Riidas • 2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimresistentne seagripp – paanikaks ei ole põhjust

Teave esimesest ravimile Tamiflu mitte allunud uue gripi juhtumist spetsialistide hulgas veel muret ei tekita.

Resistentsusprobleemi laienemine tekitaks küll keerulise olukorra laiaulatuslikus vaktsineerimisplaanis, leidis Juhani Eskola Soome tervishoiuametist ajalehele Mediuutiset antud intervjuus.

WHO kinnitusel on avastatud vastupanuvõimeline viirus vaid üksikjuht ja see ei muuda haigust varasemast ohtlikumaks.Viiruse vastupanuvõimelisemaks muutumise vastu ollakse siiski valmis ja seetõttu on Soomes üritatud suurendada ka teise ravimi Relenzani varusid. Seda pole siiski piisavalt, et asendada pandeemiaolukorras Tamiflud tervenisti. Samas on ka haigus ise osutunud kardetust kergemaks.Ravimi mõju vähenemine mõjutab ilmselt seda, kui laiaulatuslikult inimesi järgmisel sügisel seagripi vastu vaktsineeritakse, oletas Soome tervishoiuameti juhataja Terhi Kilpi. Tema sõnul mõjutab vaktsineerimisotsust see, kui palju vaktsiini on saadaval ja kui tõsise epideemiaga on tegemist. Vaktsineerimisest saadav kasu on hinnatud võimalikest kahjudest suuremaks.Praegusel hetkel paistab olukord vaktsiiniga hea olevat ja vaktsiini loomine on korraliku hoo sisse saanud. Soome tahab varustada end kahe doosiga iga elaniku kohta.„Täpset teavet, millal uus vaktsiin riiki jõuab, ei ole veel. Saadetisi oodatakse oktoobris-novembris, kuid kogu partiid ei saabu korraga. Kui otsustatakse siiski massilise immuniseerimise kasuks, tuleb otsustada ka see, millises järjekorras peaks elanikke vaktsineerima,“ rääkis Kilpi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099