Suurem osa Eesti elanikest sööb täna vähem puu- ja köögivilju kui oma tervise hoidmiseks soovitav on. Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi sööb värskeid köögivilju 20% täiskasvanutest 6-7 päeval nädalas, 34% ühel kuni kahel päeval nädalas ja 19% mitte kordagi. Puuviljade ja marjade söömisega on olukord veidi parem, kuid ka siin jääb tarbimine alla soovitatava.
Hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt 5 portsjonit päevas. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk väike peotäis ning lisaks värsketele puu- ja köögiviljadele kuuluvad sinna hulka ka külmutatud, kuivatatud ja konserveeritud viljad ning mahlad. Samuti ei ole vahet, kas tarbida neid eraldi või mõne roa koostises. Teine oluline märksõna on mitmekülgsus - mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda rikkalikum ja mitmekesisem on nendest saadavate kasulike ainete hulk.