Autor: Violetta Riidas • 19. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITK ühendas meeldiva kasulikuga

Ida-Tallinna Keskhaigla korraldab laupäeval 21. novembril naistearstide vastuvõtu 50+, kuhu oodatakse kõiki naisi, kes on vanemad kui 50 aastased ja ei ole sel aastal veel naistearsti külastanud.

Haigla turundusjuht Svea Talving rääkis, et nad said impulsi taoliseks ettevõtmiseks edukast nahavähi üritusest, mis toimus samuti laupäevasel päeval. „Tegelikult on see vastuoluline. Aeg on raske ja erialaarsti juurde pääsemine on hästi keeruline ja selle kõige juures tulevad arstid vabal päeval välja. Keeruline aeg sünnitab ilusaid tegusid,“ kommenteeris Talving. Tema sõnul oli mõned päevad enne üritust juba pooled lubatud aegadest kinni pandud. Kokku loodetakse uurida 120 naist.Kust tuleb ikkagi raha aasta lõpus sellisteks uuringuteks, kui muidu on naistearsti juurde väga raske pääseda? Talving kinnitab, et ravikindlustatule katab kõik uuringuga seotud kulud haigekassa. „See on täiesti tavapärane kontroll. Probleem on rohkem inimestes - nad lihtsalt ei tule,“ rääkis Talving. Pärimisele, kas tegemist võiks olla sõeluuringute programmiga, vastas ta jaatavalt. „Jah, need ongi sõeluuringuga seotud. See on iseenesest haigekassa projekt. Kaks projekti sai ühendatud,“ möönis Talving.Haigekassast selgitati, et nad sõlmivad raviasutusega lepingu, mille aluseks on uuringus osalejate arvu prognoos. Makstakse raviasutusele aga ikka arvete ehk siis tegelikult uuringul käinud naiste pealt. „Näiteks kui leping sõlmitakse 1000 naise uurimiseks, aga reaalselt käib uuringutel 600 naist, maksab haigekassa nende 600 uuringul käinud naisele osutatud teenuste eest,“ selgitas haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.Teistes haiglates siiski sellist leidlikku moodust kasutatud ei ole. Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla möönis, et ka neil jääb ilmselt sõeluuringuteks mõeldud raha üle, aga nad ei ole praegu suutnud sellele mõelda. „Selliseid asju saab korraldada tingimustes, kus ei ole lepingumahtu,“ leidis Kiisküla.Haigekassa plaani kohaselt peaks sel aastal osalema emakakaelavähi sõeluuringus kokku 16 000 naist vanuses 50-62 aastat. Eelneva 10 kuu arvestuses on ühe naise uurimise keskmiseks hinnaks 186 krooni. Selle aasta 10 kuuga on uuringutel käinud 11 628 naist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099