14. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raudsepp: Celvapaniga on Euroopas vaktsineeritud juba 400 000 inimest

Eesti Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepa sõnul julgustab Eesti arste täna saabunud Celvapani vaktsiiniga seagripi vastu vaktsineerima see, et Euroopas on sellega vaktsineeritud juba 400 000 inimest ja pandeemilise gripi vastaste vaktsiinide kasu/riski suhe on jätkuvalt positiivne.

Küsimusele, mida arst vastaks emale, kes on mures oma väikelapse vaktsineerimise pärast, kuna vaktsiini pole varem nii väikeste laste peal kliiniliselt uuritud, vastas Raudsepp, et tõepoolest üldjuhul on ravimite müügiloaeelsed uuringud tunduvalt põhjalikumad. “Aga mis on ohtlikum lapsele - gripp või vaktsiin? Täna me teame, et gripi tüsistused võivad väga ohtlikud olla. Pandeemilise gripi vaktsiinide uuringud jätkuvad ning uute andmete lisandumisel vaadatakse vajadusel ümber ka ravisoovitused,” rääkis ta.

Gripivaktsiine on tema sõnul üldiselt kasutatud enam kui 60 aasta jooksul ja nende kasutamiseks on kogemus kõigil vanusegruppidel. “Vaktsiinid on efektiivsed gripi ärahoidmisel. Vaktsiinide turuletoomisel on tavapärane, et andmete kogumine ja täpsustamine toimub jätkuvalt ka turustamise ajal,” jätkas Raudsepp. “Antud juhul tuleb arvestada gripipandeemiaga kaasnevaid riske ja alternatiivse ravi puudumist ehk vaktsineerimine on parim võimalus grippi haigestumist vältida.”

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099