Autor: Siret Trull • 20. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aju toetub hüpoteesidele

Tuleb välja, et selle vahel, kuidas inimaju otsustab, mis ümberringi toimub, ja teadlaste töö vahel esineb rabavaid sarnasusi.

Teaduse hea tava nõuab hüpoteesi formuleerimist ja seejärel katsete sooritamist, et näha, kas hüpotees langeb vaatlustega kokku. Frankfurdi Max Plancki aju-uuringute instituudi uurijad koostöös kolleegidega Glasgow’ ülikoolist näitasid, et täpselt samaga tegeleb inimaju. Uurimus tõestab, et ajult nõuab ennustatava signaali registreerimine väiksemat pingutust kui ennustamatute piltide hoomamine, vahendas Forte.

Plancki instituudi neurofüsioloog Arjen Alink ja kolleegid jõudsid sellisele järeldusele ajukoore esmase nägemiskeskuse reaktsioonide karakteristikute põhjal. On teada, et esmane nägemiskeskus on nägemistaju jaoks kriitilise tähtsusega ning et reaktsioonid aju selles piirkonnas koostavad kaardi kõigest, mida parasjagu vaatame.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099