Autor: Siret Trull • 25. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Südamepuudulikkust ja KOKi on raske eristada

Tänasel Eesti Arstide Päevadel oli avateemaks südamepuudulikkuse (SP) ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) tuvastamine ja eristamine. Ettekandjad tõdesid, et kuna SP ja KOK sümptomid on sageli sarnased, on neil raske vahet teha.

Südamepuudulikkus on sage probleem, kuid on seejuures universaalse definitsioonita sündroom, mille tegelikeks põhjusteks on teiste haiguste käigus tekkinud muutused südame struktuuris ja funktsioonis, rääkis Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog Ene Mäeots. Sarnaste sümptomitega krooniline obstruktiivne kopsuhaigus on samuti Eestis laialt levinud.

Orienteeruvalt 4% Eesti elanikkonnast kannatab südamepuudulikkuse all ja haigus sageneb vanusega. 70–80a vanuserühmas esineb SP juba 10–20%-l inimestest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099