Autor: Triin Tabur • 26. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigil puudub süsteem narkomaaniaga võitlemiseks

Riigikogu õiguskomisjon ja eksperdid tõdesid 23. aprillil toimunud avalikul istungil, et Eestis on praegu ligi 14 000 süstivat narkomaani, kuid riigil puudub korralikult juhitud narkoennetus ja -ravisüsteem.

«Täna tuleb tõdeda, et riigis puudub jätkuvalt süsteemne narkoennetus, sõltuvusravi ja rehabilitatsioonisüsteem. Vastutus selles osas on hajunud erinevate ministeeriumide vahele ja puudub ka piisav riiklik rahastus. Vaadates narkomaania murettekitavat levikut Eestis ja sõltlaste arvu, peab riik tegema tõsise pingutuse, et luua vähegi toimiv ja juhitud narkoennetussüsteemi,» märkis õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher Tarbija 24 vahendusel.

Süsteemse narkoennetuse ja -ravi puudumist tõdesid ka istungil viibinud Eesti Psühhiaatrite Seltsi President Andres Lehtmets ja narkoennetuse spetsialist Nelli Kalikova. Lehtmetsa sõnul vajab sõltuvusravi järjepidevalt riiklikult juhitud süsteemi ja peaks olema haigekassa poolt raviteenusena finantseeritav ja administreeritav, nii nagu muudkui raviteenused. Samas rõhutas Lehtmets, et ravikohtade arv ei ole ainus oluline näitaja narkosõltlaste ravil, vaid selleks on vaja narkosõltlast ka motiveerida ja luua selleks piisav tugisüsteem. Kalikova hinnangul on narkoravi ja -ennetusega tegelev süsteem kahjuks jätkuvalt puudulik.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099