Autor: Kadi Heinsalu • 26. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nolpaza ja Pantoprazol-Ratiopharm on piisavalt uuritud ja ohutud käsimüügiks

Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja kt Ott Laius selgitab, miks haavandtõveravimid Nolpaza ning Pantoprazol-Ratiopharm otsustati lubada augustist käsimüügiravimiteks.

Kummagi arstimi puhul on tegemist ravimitega, mis sisaldavad toimeainena pantoprasooli, selgitas Laius. Pantoprasooli kasutatakse haavandtõve ning reflukshaiguse korral. Eesmärk antud ravimi puhul on maohappe sekretsiooni vähendamine ning mao sisaldise pH tõstmine. Pantoprasool kuulub ravimite rühma mida nimetatakse prootonpumba inhibiitoriteks. Samasse rühma kuuluvad veel toimeained omeprasool, esomeprasool ja mõned teised. Samadel näidustustel on veel kasutusel kahe rühma ravimid antatsiidid ning histamiin-2-retseptori antagonistid. Nendest kolmest rühmast on kõige uuem ning toimelt efektiivseim prootonpumba inhibiitorite rühm.

Vastavalt ravimiseaduse §72 klassifitseerib ravimid retsepti- ning käsimüügiravimiteks ravimiamet. Ravimpreparaat klassifitseeritakse retseptiravimiks kui selle kasutamisel ilma arsti järelevalveta võib ilmneda otsene või kaudne oht kasutaja tervisele, ravimpreparaati on sageli ja väga laialdaselt kasutatud ebaotstarbekalt või on selline kasutamine tõenäoline, ravimpreparaat sisaldab ainet või aineid, mille toime(d) või kõrvaltoime(d) nõuavad lisauuringuid (uus ravim, vähene kasutamiskogemus) või kui ravimpreparaat on mõeldud parenteraalseks manustamiseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099