Autor: Kadi Heinsalu • 6. august 2010
Ainult tellijatele

Haigekassa turgutab eraarste

Suurem osa haigekassalt raha saavaid eraarste suudab endale lisaks töötasule korralikult dividende maksta. Kohati näib, et osa patsientide raviks mõeldud rahast makstakse lihtsalt sotsiaalmaksuvabalt enda tarbeks välja.

Põlvas ainsa silmaarstina iga päev abivajajaid vastu võttev doktor Tea Sikk (60) on nelja aasta jooksul endale dividendideks maksnud 2,4 miljonit krooni. Tänavu ostab haigekassa Sikult silmaarstiteenust 1,3 miljoni krooni eest. “Nii palju, kui ravijuhte on, nii palju on. Haigekassa rohkem raha ei anna. Kui sa üksinda seda kabinetti pead, siis on sul on oma pinged ja värgid. Nii et… Noh, ma ei ütleks, et ma nüüd nii hirmus suurt tulu oleksin saanud,” märkis silmaarst. Siku väitel maksab ta endale igas kuus enam-vähem Eesti keskmist palka ning põhilise tulu võtab dividendina välja. Kas haigekassa raha on tõepoolest nii suur (1,3 miljonit krooni aastas), et selle arvel saab Sikk endale sel aastal 440 000 krooni dividendideks maksta? “Praegu on ju seadusega lubatud ettevõtjal tulu dividendina välja maksta. Muidu oleks ju palk suurem. Seadusega ma pahuksisse ei ole läinud. Dividendidelt peab ju ka makse maksma. Ega neid niisama ei saa. Ma ei saa öelda, et mu palk ka väga väike oleks. Riik saab oma osa ikka, ei jää riigil maksud saamata,” lohutas Sikk.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708