Autor: Violetta Riidas • 9. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaimse tervise häirega isikud ei ole teistest vägivaldsemad

Oxfordi ülikooli poolt läbi viidud ja ajakirjas Archives of General Psychiatry avaldatud teabe kohaselt ei ole vaimse tervise häirega isikud teistest vägivaldsemad. Nende tõenäosus panna toime kriminaalkorras karistatav tegu ei ole suurem, kui teistel ühiskonna liikmetel. Ohtlikkust suurendab oluliselt aga sõltuvusainete tarvitamine.

Vaimse tervise häired on seotud kalduvusega kuritarvitada alkoholi ja muid sõltuvusaineid. See võib aga põhjustada psühhiaatriliste ravimite soovimatute kõrvalmõjude esinemise, mis omakorda võib kaasa tuua suurema vägivaldsuse. Uuringu kohaselt põhjustab sõltuvusainete tarvitamine kõigi tarbijate puhul 6-7 kordse vägivaldsusriski suurenemise. Samas aga on risk sõltuvusainete mõju all suuremale vägivallatsemisele oluliselt suurem vaimse tervise häirega isikute puhul.

Dr Seena Fazel, Oxfordi ülikooli kohtupsühhiaater, ütles: "Enamik vaimse tervise häirete ja vägivaldsuse seoseid on seletatavad sõltuvusainete kuritarvitamisega. Ilmselt on ohtlikum jalutada hilisõhtul baaride läheduses, kui haigla juures, kust on äsja vabastatud patsiente.”

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708