Autor: Kadi Heinsalu • 24. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstid: depressioon on Eestis aladiagnoositud

Haigekassa kontrollkäikude poolt heidutatud perearstid on meeleoluhäirete diagnoosimisel varasemast ettevaatlikumad. Psühhiaatrite kinnitusel on aga olukord viinud selleni, et depressioon on aladiagnoositud ja ka diagnoosiga inimesed loobuvad ravist raha tõttu, kirjutab SLÕhtuleht.

Sel nädalal ilmus võrguväljaandes Tarbija24 kokkuvõte Tartu Ülikoolis valminud uurimusest, mis näitab, et antidepressantide kasutamine on Eestis vähenenud – 2007. aastal oli tabletisööjaid 54 414, tänavu aga ligi 4000 võrra vähem. Siiski kinnitavad arstid, et masendus ja ärevus pole sugugi taandumas, vaid ravile jõuab abivajajaist veelgi väiksem hulk kui enne majanduskriisi.

Psühhiaatrite Seltsi president Andres Lehtmets ei näe müügistatistikas märki sellest, et inimeste vaimne tervis oleks paari aastaga hüppeliselt paranenud. Lehtmets pakub, et depressiooniravimiretsepte on varasemast vähem välja kirjutatud seetõttu, et üha enam on Eestis neid inimesi, kes ei saa endale haiguspäevi ega ka ravimiostmist lubada.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099