Autor: Triin Tabur • 20. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rinnapõletik soodustab vähki

Juba aastaid on arvatud, et rinnas olev põletik on rinnavähi arengut soodustav tegur. Siiani ei olnud seda hüpoteesi võimalik tõestada, sest raku tuumas olev faktor NFKB, mis põletikku vahendab, on oluline ka embrüonaalses arengus ning vastava geeni välja lülitamisel surid katseloomad lihtsalt ära.

Uus transgeenseid hiiri rakendav tehnoloogia võimaldas antud probleemile läheneda ning tõestada, et rinnas olev põletik on rinnavähi arengu ja kasvaja progresseerumise seisukohalt võtmeteguriks, vahendas võrguleht teadus.err.ee.

Kuigi uuringuks vajalike transgeensete hiirte loomine võttis Jeffersonis asuvas Kimmeli Vähikeskuses aega 12 aastat, oli pingutus seda väärt. Uuring tõestas, et rinnas asetleidvad põletikulised protsessid soodustavad vähi tüvirakkude kasvu ning vastutavad tuumori arengu eest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099