Autor: Violetta Riidas • 12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Verevähki saab ravida arseeniga

Hiina uurijad jõudsid hiljuti järeldusele, et arseeni abil vähirakkude tapmine veres aitab säästa rohkem elusid. Arseen, mida tuntakse tema toksiliste omaduste poolest, on traditsioonilises Hiina meditsiinis olnud kasutusel juba vähemalt 2000 aastat.

Nähtuvalt ajakirjas Science avaldatud uuringust leiab ja hävitab arseen spetsiifilised valgud, mis hoiavad vähki sisaldavat kudet elus. Eelmised selles vallas tehtud uuringud on näidanud, et arseen on väga efektiivne ägeda promüelotsüütse leukeemia (APL) ravis. APL-i iseloomustab madal punavereliblede ja trombotsüütide hulk veres, mis on tingitud luuüdi alafunktsioneerimisest.

"Erinevalt kemoteraapiast on arseeni kõrvalmõjud APL ravis väga leebed. Puudub juuste välja langemine ning luuüdi funktsioneerimise supressioon. Edasised uuringud peavad näitama, kuidas saab arseeni kasutada ka teiste vähiliikide ravis," ütles juhtivteadur Zhang Xiaowei.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708