Autor: Triin Tabur • 25. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Platseebo toimib ka pettuseta

Harvardi Meditsiinikooli teadlaste poolt läbi viidud ebahariliku eksperimendi kohaselt aitab platseebo tervenemisele kaasa ka siis, kui patsiendid on teadlikud, et neile manustatakse arstirohu asemel suhkrutablette.

Nõnda nimetatud suhkrutablette kasutatakse tavaliselt peamiselt uuringutes, kus katsetakse uusi ravimeid. Sellistes katsetes jäetakse patsientidele ütlemata, kas neile antakse päris ravimeid või aktiivsete toimeaineteta tablette kindlustamaks, et uue medikamendi potentsiaalsele kasutegurile antakse objektiivne hinnang. Samas on vitamiinide või ohutute ning reaalse mõjuta rohtude välja kirjutamine laialdaselt levinud ka laboritingimustest väljaspool, kirjutas teadus.err.ee.

Ühe ajakirjas Journal of Internal Medicine ilmunud uurimuse kohaselt kirjutab regulaarselt platseebosid välja 45% Chicago praksistes töötavatest arstidest. Ligilähedast näitajat saab laiendada tõenäoliselt ka Eestile, kui arvestada platseeboks ka ravimi potentsiaalse toimeefektiivsusega liialdamist. Juurdunud arusaama kohaselt põhineb platseebo efekt patsiendi usul, et neile antakse efektiivselt toimivat päris ravimit. Platseebode mõju samas teaduslikult sellegipoolest seni uuritud ei oldud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099