Laisaar: Sageli me ei tea oma patsientide ravitulemusi

Probleem on see, et paljudele raviandmetele
ei ole arstidel ligipääsu ja tegelikult me sageli ei teagi oma patsientide
ravitulemusi, leidis torakaalkirurg Tanel Laisaar Meditsiiniuudiste
online-intervjuu küsimustele vastates.

Tere
Kas oli opi ajal mingi hetk ka tunne, et " see läks nüüd " nässu?

Õnneks sellist tunnet ei tekkinud. Kopsusiirdamine on doonororgani isheemiatundlikkuse tõttu üldiselt üsnagi kiiret tegutsemist nõudev operatsioon, kuid kuna antud juhul olid nii doonor-, kui ka siirdamisoperatsioon mõlemad Tartus, siis ei olnud meil ajasurvet ja saime rahulikult tegutseda. Liigne kiirustamine oleks kindlasti kahjuks tulnud. Kogu meeskond töötas ka suurepäraselt, seetõttu laabus kõik kenasti.

Millal järgmine
Millal oleksite kliinikumi tiimiga valmis järgmise kopsusiirdamise ette võtma?

Hetkel on kopsusiirdamise ootelehel 3 patsienti, seega sobiva organdoonori leidumisel saab teoks ka järgmine kopsusiirdamine. Eelmise aasta kogemusele toetudes võime loota, et Eesti organdoonorite hulgas leidub 7-8 kopsudoonorit aastas, kõigil juhtudel ei pruugi meil aga olla sobivat retsipienti. Doonori ja retsipiendi sobitamisel tuleb lähtuda veregrupi ja organite suuruse sobivusest. Seega doonororganite nappus on peamine limiteeriv tegur.

Õnnitlused!
Võid sa öelda, et teeksid läbiviidud lõikuses täna üht või teist asja teisiti.

Hetkel ei oskaks küll midagi olulist teisiti teha. Kindlasti on väikseid nüansse, mida iga operatsioon õpetab ja mida suurem on kogemus ühe või teise operatsiooni teostamisel seda sujuvamaks peaksid ka operatsioonid minema. Kopsusiirdamine ei ole siinkohal erand.

Rumal küsija
Rumal küsimus, aga kui kaua siirdatud kopsud keskelt läbi vastu peavad peale paika saamist?

Kopsusiirdamise tulemuslikkust mõõdetakse peamiselt patsientide elulemusega. Kaasajal on siirdamisjärgne keskmine 5 aasta elulemus üle 50%. Siiski on mitmeid keskusi, kus tulemused on tunduvalt paremad, s.h. ka lähinaabrite soomlaste juures. Kopsusiirdatute hulgas on ka palju patsiente, kes elavad uute kopsudega 10 aastat ja oluliselt kauemgi.

Üheks suurimaks probleemiks, miks kopsusiirdamise kaugtulemused kipuvad olema halvemad võrreldes teiste organsiirdamistega on hiline äratõukereaktsioon. Mida aasta edasi siirdamisest seda tõenäolisem on sellise äratõukereaktsiooni tekkimine. Positiivne on see, et mõnedel juhtudel on võimalik teostada ka kordussiirdamist.

Huviline
Kas Teie arvates mõnes teises Eesti haiglas saaks sama edukalt kopsusiirdamist teha. Miks see juhtus esimesena just kliinikumis, kuidas on Teie nn luureandmetel seis näit Regionaalhaiglas või ITKs?

Kõrvuti pulmonoloogia ja torakaalkirurgiaga eeldab kopsusiirdamine kindlasti väga heal tasemel anestesioloogia ja intensiivravi olemasolu, sealhulgas spetsiaalse väljaõppe saanud spetsialiste. Lisaks on vajalik kindlasti mitmete teiste erialade spetsialiste, kellega koostöö on hädavajalik.

Siirdamine algab organdoonorist, seega ka doonori käsitlus ja selle tegevuse koordinatsioon on eelduseks. Kõik eeldused olid Kliinikumis olemas, seetõttu oli võimalik Kliinikumis alustada kopsusiirdamisprogrammiga, mis päädis ka Eesti esimese kopsusiirdamisega k.a. oktoobris.

Siiani ei ole Eestis organsiirdamisi mitme haigla vahel dubleeritud ja ilmselt ei ole see mõistlik ka tulevikus.

Kärt Blumberg
Mis näitab teie meelest arstiabi kvaliteeti? Kuidas seda mõõta?

Arstiabi kvaliteet on väga kompleksne mõiste ja erinevate haiguste/haigete ravi hindamisel tuleb lähtuda ka erinevatest aspektidest. Võrdlemisi selgepiiriline on onkoloogiliste haigete ravi, kõige olulisemaks väljundiks on haigete elulemus. Teiste haigetega on keerulisem, tähtsal kohal on haige paranemise kiirus ja tervise taastumine võimalikult haiguse-eelsele tasemele. Hinnata on võimalik ka ravi kõrvaltoimeid ning tüsistusi, nii varaseid kui ka hiliseid, mis samuti on ravikvaliteedi hindamisel tähtsal kohal ja mida omakorda on võimatu hinnata, kui meil ei ole kasutada andmebaase, kuhu sellist infot süstemaatiliselt kogutakse. Probleem arstide jaoks on see, et paljudele andmetele ei ole arstidel ligipääsu ja tegelikult me sageli ei teagi oma patsientide ravitulemusi. Tähtis on aga neid tulemusi teada ja neid teistega võrrelda, kas teiste haiglatega Eestis või erialakolleegidega välismaalt.

Arstiabi kvaliteedi üheks aspektiks on ka diagnostika ja ravimeetodite kaasaegsus, seega meditsiin peab pidevalt uuenema ja seisukohad mis täna õiged ei pruugi seda olla homme, samuti ravitulemused millega võime rahul olla täna ei ole ehk aktsepteeritavad 10 aasta pärast.

Võrdlemisi lihtsalt on mõõdetav patsientide rahulolu raviga, mis on aga vaid üks väike komponent arstiabi kvaliteedist. Küsitlus teemal "Kui rahul olete Eesti meditsiiniga/haiglaga" ei anna kindlasti kuigivõrd olulist teavet arstiabi kvaliteedi kohta.

Keegi
Loodan, et küsimus jõuab veel Teieni, aeg on küll üle. Oleksin lihtsalt uurinud, mis põhjusel Te oma erialavaliku just selliselt tegite? Kas kaalusite veel mõne valdkonna vahel?

Erialavalikud on sageli juhuslikud ja kindlasti määras ka minu erialavalikut teataval määral juhus. Kindel oli soov saada kirurgiks, kuid torakaalkirurgiasse kutsus mind tollane kopsukliiniku peaarst Enn Püttsepp. Oma rolli mängis ka asjaolu, et nii minu vanaisa kui ka isa olid tegevad samal alal.

Takkajärgi võib tõdeda, et torakaalkirurgia on kindlasti üks vaheldusrikkamaid kirurgilisi erialasid ja kuna rutiin mulle väga ei meeldi siis ma oma valikut ka ei kahetse.

Lisa kommentaar

  • Kärt Blumberg

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.