Peavalu vajab terviklikku ravi

Rahvusvaheline Peavalu Selts on võtnud oma
eesmärgiks uuendada praegu kehtivat rahvusvahelise peavalude klassifikatsiooni
2. väljaannet.

Arstid, kes on aktiivselt peavaluprobleemidega tegelenud ja hoidnud ennast kursis värskete uudistega, teavad, et alates ICHD-II (rahvusvaheline peavalude klassifikatsioon) avaldamisest aastal 2005 on ilmunud hulk täiendusi, mis käsitlevad meie arusaamist peavalu tekkimise ja kulgemise mehhanismidest, ajalisest käitumisest ning ravialustest.

Allpool on kirjeldatud esmaste ehk krooniliste primaarsete peavalude praegu kehtivaid diagnoosikriteeriume ning nende käsitlemise põhilisi printsiipe. ICHD-II sisaldab järgnevaid primaarseid peavalusid: migreen, pingetüüpi peavalu, kobarpeavalu ja teised trigeminaalsed autonoomsed tsefalalgiad ning muud primaarsed peavalud.

Kaugeltki mitte kõik primaarsete peavalude vormid ei ole kroonilised. Kuna aga episoodilisi peavalusid on mõneti kergem ravida, siis on alust eraldi tähelepanu pöörata just nende kroonilistele vormidele.

Krooniline migreen

Praegu leitakse, et migreen pole kunagi algselt krooniline, vaid algab episoodilise häirena, mis võib tüsistuda kroonilisena.

Tegu on kompleksse progresseeruva neuroloogilise haigusega, mille all kannatab umbes 2,4% elanikkonnast. Kroonilise migreeni shy; me shy;di shy;ka shy;mentoosse ravi shy; aluse moodustavad mitte shy; shy; shy;kardio shy;selektiivsed beetablokaatorid (eeskätt pro shy;pra shy;nolool või me shy;to shy;prolool), tea shy;tud anti shy;kon shy;vul shy;sandid (eeskätt topira shy;maat või valproaat) ning mõned anti shy; shy;depressandid (teatud tritsüklilised anti shy;dep shy;res shy;sandid või osa serotoniini ja noradrenaliini tagasihaar shy;de inhibiitoritest). Aastal 2010 sai ravinäidustuse ka onabotuliinumtoksiin A.

Krooniline pigetüüpi peavalu (KPTP)

Pingetüüpi peavalu on sageli alahinnatud oma healoomulise kulu tõttu. Ja seda isegi vaatamata asjaolule, et haiguse eluaegne levimus on kuni 89%.

Tõsi, enamik episoodilistest pingetüüpi peavalu vormidest omab head prognoosi ega halvenda oluliselt selle all kannatavate inimeste elukvaliteeti. Viimast ei saa paraku väita kroonilise pingetüüpi peavalu kohta.

Korduvate pingetüüpi peavalude all kannatavatest inimestest arvab umbes 60%, et see valu on nende jaoks nagu puue.

Muret tekkitavad andmed sunnivad senist lähenemist üle vaatama ja pöörama varasemast tunduvalt rohkem tähelepanu sellele primaarse peavalu sündroomile.

Täismahus artikkel 25. jaanuari Meditsiiniuudiste lehes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.