Autor: Violetta Riidas • 25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodi Eesti Peavalu Selts

20. mail loodi Eesti Peavalu Selts, mis ühendab nii sagedasima kaebusega kokku puutuvaid spetsialiste kui ka patsiente. Med24 küsis seltsi president neuroloog Mark Braschinskylt vastse seltsi tegemiste ja ettevõtmiste kohta.

„Vastloodud Eesti Peavalu Seltsi eesmärgid on peavalu all kannatavate isikute ning peavaludega tegelevate spetsialistide koondamine, nõustamine ja nende kaasamine avalikes huvides organisatsiooni tegevusse. Samuti interdistsiplinaarse meditsiini eriharu igakülgne edasiarendamine Eestis - teaduslikust, hariduslikust ja kliinilisest aspektist,“ tutvustab Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloog dr. Mark Braschinsky värske seltsi eesmärke.

Peavalu näol on tegu kõige sagedasema kaebusega inimesel üldse ning ainuüksi migreen on kõige sagedasem neuroloogiline haigus. „Kõikidest haigustest, mis alandavad olulisel määral inimese elukvaliteeti, on Maailma Terviseorganisatsiooni läbi aegade avaldatud hinnnagutel migreen püsinud alati kõige olulisemate haiguste nimekirjas,“ nendib neuroloog. „Paraku on need faktid senini jäänud piisava arstliku tähelepanuta ning vaatamata sellele, et Eestis on palju häid neurolooge, on nende prioriteedid olnud teised neuroloogilised haigused. Seda kajastab senini valitsenud olukord, kus Eesti sisuliselt puudus nn. peavalu maailmakaardilt,“ selgitab Braschinsky seltsi loomise tagamaid. „Meil pole originaalseid ehk Eesti kohta käivaid epidemioloogilisi jt. andmeid, puudulik on peavalualane teadlikkus, seda praktiliselt igal tasemel – nii patsientide kui arstide osas. Arstiabi kvaliteedi parandamiseks ning ka ressursside ratsionaliseerimiseks on eluliselt vajalikud süsteemsed koolitusprogrammid, mis hõlmavad nii arstiteaduskonna tudengeid kui ka juba praktiseerivaid arste (perearste, neurolooge), mitte unustades ka patsiente ja nende teadlikkuse tõstmist peavalude valdkonnas! Peavalu kui meditsiinilise eriharu arengu seisukohalt on vajalik ka teadustegevuse igakülgne arendamine, mis samuti on senini Eestis olnud praktiliselt olematu,“ räägib ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099