Autor: Triin Tabur • 7. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rasedusaegne iiveldus võib olla päritav

Naistel, kelle õed on raseduse ajal kogenud hommikust haiglaselt kehva olekut, tekivad sarnased sümptomid 17 korda tõenäosemalt. Hüperemees on leevendamatu raseduseaegne oksendamine ja iiveldus, mis võib ohustada isegi elu.

UCLA ja Lõuna-California Ülikooli teadlased uurisid hüperemeesi diagnoosiga naiste ema- ja isapoolseid perekondi ning leidsid, et vastava seisundi tekkimine võib olla geneetiline ning naised, kelle õed põdesid raseduse ajal hüperemeesi, kogevad sellist leevendamatut oksendamist 17 korda tõenäosemalt, vahendas teadus.err.ee.

Perekondliku hüperemeesi taustaga naised peaksid olema teadlikud, et ka neil võib vastav seisund tekkida. Raseduse esimesel visiidil peaksid arstid naisi leevendamatu oksendamise esinemise osas nende õdedel ja emadel küsitlema, sest antud probleemi kõrge perekondlik taust näitab haiguse võimalikku geneetilist komponenti.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099