Katku mõistatusele leiti viimaks lahendus

Elus rakkude mikrokuvamisega seonduvat nn
difraktsioonibarjääri nihutava uurimustöö raames demonstreerisid USA-s New
Mexico osariigis Albuquerque’s tegutseva riikliku Sandia laboratooriumi uurijad
uue rekordilise eraldusteravusega mikroskoopiatehnika, nn stohhastilise optilise
rekonstruktiivmikroskoopia (STORM, ingl Stochastic Optical Reconstruction
Microscopy) võimalusi.

STORM-mikroskoopia võimaldab nimelt samaaegselt kuvada mitmeid molekule elavate immuunrakkude sisemuses. Nagu kirjeldatud eile Baltimore’is toimunud USA biofüüsikaliidu aastakonverentsil, demonstreerisid Jesse Aaron ja Jerilyn Timlin seda uut tehnikat rakendades, kuidas muutub teatud valkude kontsentratsioon mõnede bakteris E. coli sisalduvate toksiinidega kokku puutuvate inim-immuunrakkude membraanides, ning näitasid, et katku põhjustava bakteri Y. pestis toksiinidega kokku puutunud immuunrakkudes selliseid muudatusi ei toimu, vahendas Forte portaali PhysOrg.com.

Töö on märkimisväärne, kuna pakub vastuse küsimusele, kuidas meie organismid oskavad mõnikord loomulikul moel tõrjuda teatud baktereid, näiteks E. colit, samas kui katkubakteritel õnnestub meie immuunsüsteemist mööda hiilida. Enamgi veel, see on esimene kord, mil taoliseid erinevuseid on tuvastada õnnestunud, kuna sedasorti molekulaarsed muudatused on liiga tillukesed, et neid oleks võimalik vaadelda tavapäraste meetoditega, mis lubavad mikroskoopilist maailma uudistada vaid nn difraktsioonipiirini — põhimõtteliselt ainult nii väikeste elementideni, mis veel nähtava valguse lahutusvõime piiresse mahuvad.

„See on võimalus kuvada bioloogilisi proove eraldusteravuse juures, mis seni on olnud kättesaamatu,“ rõhutab Sandia postdoktorand Aaron.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.