Autor: Violetta Riidas • 10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saatekiri on arstidevahelise suhtluse oluline osa

Saatekiri on läbi aegade arstidevahelise kollegiaalse suhtluse osaks. Kolleeg pöördub kolleegi poole kellel on mõnes küsimuses suurem kogemus ja paremad võimalused haige aitamiseks ja nii liigutakse edasi parima lahenduse suunas. Meditsiinisüsteemi motoks võiks olla ka õige patsient õigel ajal õiges kohas. See kõik oleks ideaal, kuid reaalsus on sageli midagi muud.

Nii kitsamate erialade arstid, sealhulgas EMO kolleegid väidavad kui ühest suust- vähemalt pooled nende patsientidest on puhtalt “perearstilikud”. Perearstina alustatakse ravi pooltel juhtudel kui seda peaks alustama vastav kitsama eriala arst. Segadus kokkuvõttes on suur ja kannatavad kõik, kõige enam patsient. Miks see nii on, prooviks sellel teemal arutada ja ehk ka mõne lahenduse pakkuda.

Iga arst on aitaja. Seda ootab patsient arstilt ja arst iseendalt. Nii püüab arst oma jõududega leida patsiendi tervisemurele lahenduse. Sagedasemad haigused esinevad sagedamini ja nii see õnnestub päris kenasti. Kui kõik klapib on võimalik perearsti poolt hästi uurida-ravida 80-94% igakuisest patsientuurist. See ongi perearsti suurim väljakutse ja töörõõm- klapitada erinevad tervisemured tervikuks, püstitada üldtunnustatud ravieesmärgid krooniliste haiguste korral ja leida parimad lahendused. Igapäevases perearstitöös võivad ette tulla järgnevad olukorrad, esitatud protsendid on väga ligikaudsed ja võivad erinevates piirkondades varieeruda.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099