Autor: Kadi Heinsalu • 21. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder: puudetõendite lahendus peitub TISis

Õiguskantsler Indrek Teder saatis eile vastuse patsientide ühingu ja perearstide seltsi juhtidele pöördumuses, mis puudutas töövõimetuse ja puude raskusastme tutvastamise süsteemi kitsaskohti. Kokkuvõtlikult leidis õiguskantsler, et lahendus peitub tervise infosüsteemi (TIS) aktiivses täitmises.

Perearstid ja patsiendite esindajad kirjeldasid suurt töömahtu seoses nn puudetõendite täitmisega, mille eest pealegi ei tasuta perearstidele lisaraha. Nad juhtisid tähelepanu asjaolule, et teadaolevalt on praegu 90% haiguslugudest kantud tervise infosüsteemi. Elektroonilistele kannetele on patsiendi nõusolekul võimalik juurde pääseda ka sotsiaalkindlustusameti poolt kaasatud ekspertarstil.

Õiguskantsler asus asja uurima ja leidis, et perearstile makstava pearaha sisse kuulub esmase arstliku ekspertiisi tegemine haige töövõime ja terviseseisundi kohta. "Seega ei ole väide, et riik on pannud kohustuse perearstidele ilma selle eest tasu ette nägemata, korrektne," kirjutas Teder, tsiteerides sotsiaalministri vastust antud küsimusele. Sotsiaalminister märkis edasi, et 2010. aastal leidsid aset mitmed kohtumised antud teemal ja nähakse lahendusena, et antud terviseandmed võiksid sisalduda tervise infosüsteemis (TIS), kuhu sotsiaalkindlustusamet saaks teha päringuid. Minister teatas, et tänase seisuga ei sisalda TIS siiski veel piisavalt andmeid, et selliseid tõendeid saaks koostada. Näiteks 25. veebr 2011 seisuga oli TISiga liidestunud 344 perearsti (rahastatakse praegu 803 nimistut), kes on TISi saatnud 77 658 ambulatoorset epikriisi. Süsteemiga liitunud perearstidest on 187 saatnud alla 10 epikriisi ja 11 perearsti ei ole midagi saatnud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099