Ingerainen: Kus lõpeb tervishoid ja algab sotsiaalhoolekanne?

Eilsel Tallinna Perearstide Seltsi
korraldatud konverentsil kõnelnud perearstid, sotsiaaltöötajad ja taastusravi
arstid leidsid üksmeelselt, et koostöö nende vahel vajaks parandamist, sest
eesmärk - inimese tervise toetamine, on kõigil ühine.

«Kui inimesele tehakse keeruline ja kallis operatsioon, kuid ta ei saa pärast seda liikuda või rahapuudusel süüa ja ravimeid osta, siis ei saa ta ka terveks jääda,» ütles Tallinna Perearstide Seltsi juhatuse liige Margit Venesaar tarbija24.ee vahendusel.

Perearstile on patsientide sotsiaalsed probleemid, nagu vaesus, koduvägivald, narkomaania, alkoholism, töötus ja kodutus sageli küll teada, kuid neil napib aega, oskusi ja võimalusi nendega tegeleda. Samas võib inimene sattuda nende hädade küüsi just oma tervisehädade pärast.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige ja Järveotsa Perearstikeskuse arst Diana Ingerainen tõdes, et süsteemset haiguse ennetust, mis on perearsti töö üks oluline osa, pole ilma sotsiaalvaldkonna toetuseta võimalik üldse teha.

«Kus lõpeb tervishoid ja algab sotsiaalhoolekanne? Kust maalt saab perearstist sotsiaaltöötaja?» küsis ta. Perearst peab muu hulgas nõustama toitumist ja elukorraldust, selleks peab ta aga olema kursis patsiendi koduse olukorraga.

Perearstid ootavad sotsiaaltöötajailt teavet oma patsientide kohta nii siis, kui nad on kodus, aga ka siis, kui nad on saanud haiglaravi, aga praegu see koostöö hästi ei toimi ja vajaks parandamist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.