Autor: Triin Tabur • 6. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

B-vitamiini rikas toit alandab PMS-i riski

Vastavalt ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimusele omavad need naised, kelle menüü sisaldab rohkelt B vitamiini (sh spinatit ja rikastatud teravilju), umbes neljandiku võrra madalamat premenstruaalse sündroomi (PMS) riski. Sellist seost ei õnnestunud aga näidata nende naiste korral, kes oma B vitamiini kogused said kätte lisanditest, kirjutas ERRi teadusportaal.

Tianiin ja riboflaviin on vitamiini B kaks tuntud tüüpi. Antud töö ei väida, et need kaks ühendit iseenesest tõrjuvad PMS-i, sest on võimalik, et neid vitamiine rohkem tarbivad naised omavad veel mingeid muid harjumusi ja omadusi, mis sellise efekti annavad. Siiski võiksid PMS-ga hädas olevad naised vaadata üle oma menüü ja olla kindlad, et nad saavad piisavas koguses tiamiini ja riboflaviini sisaldavat toitu.

Tõsine PMS esineb umbes igal kuuendal naisel ja mõnikord ravitakse seda kas rasestumisvastaste pillide või antidepressantidega. Võimalus alandada selle meditsiinilise seisundi tõenäosust ümberkorralduste kaudu oma toidulaual on nimetatud ravidele väga hea alternatiiv - see on odav ja ilma kõrvaltoimeteta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099