Autor: Kadi Heinsalu • 17. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oviir: piiriülese tervishoiuteenuse eesmärk on rahulolev patsient

Eestiski kehtiv piiriüleste patsiendiõiguste direktiivist rääkides märkis europarlamendi saadik Siiri Oviir täna patsientide esindusühingu korraldatud seminaril, et direktiivi eesmärgiks on tagada patsiendile ohutu teenus, kui need oleksid talle vajalikud.

Eesmärgiks on tema sõnul ka võimaldada patsiendile abi, mis lähtub tema vajadusest, mitte võimalusest. Oviir rõhutas, et ravi jaguneb kaheks: ravi haiglas ja ravi väljaspool seda. Lääneriikidega on Eesti teenuste hindade vahed 3-4kordsed ja kinni makstakse teenus välismaal Eesti haigekassa hinnakirja järgi. Seega Eesti poolt tervishoiuturismi tekkima ei saa hakata, lisas ta. "Sünnitus maksab Eestis 12 000 krooni, Rootsis 60 000 Eesti krooni," tõi ta näite.

Haiglavälist raha on võimalik saada eelloata, kuid vahe tuleb ise kinni maksta, jätkas ta. Haiglaravi osas olid suured vaidlused ja tehti otsus, et haiglaravi on see, kui tuleb veeta öö haiglas. See kõik on riikidele kulukas. Tehti kaitseklausel ehk eellubade süsteem, mida Eestis võib üle võtta või ka mitte, rääkis Oviir. "Mina isiklikult pooldan, et praegu eellubade süsteemi kehtestada pole vajalik, see koormab arste, asutusi ja haigekassat."

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099