Oviir: piiriülese tervishoiuteenuse eesmärk on rahulolev patsient

Eestiski kehtiv piiriüleste
patsiendiõiguste direktiivist rääkides märkis europarlamendi saadik Siiri Oviir
täna patsientide esindusühingu korraldatud seminaril, et direktiivi eesmärgiks
on tagada patsiendile ohutu teenus, kui need oleksid talle vajalikud.

Eesmärgiks on tema sõnul ka võimaldada patsiendile abi, mis lähtub tema vajadusest, mitte võimalusest. Oviir rõhutas, et ravi jaguneb kaheks: ravi haiglas ja ravi väljaspool seda. Lääneriikidega on Eesti teenuste hindade vahed 3-4kordsed ja kinni makstakse teenus välismaal Eesti haigekassa hinnakirja järgi. Seega Eesti poolt tervishoiuturismi tekkima ei saa hakata, lisas ta. "Sünnitus maksab Eestis 12 000 krooni, Rootsis 60 000 Eesti krooni," tõi ta näite.

Haiglavälist raha on võimalik saada eelloata, kuid vahe tuleb ise kinni maksta, jätkas ta. Haiglaravi osas olid suured vaidlused ja tehti otsus, et haiglaravi on see, kui tuleb veeta öö haiglas. See kõik on riikidele kulukas. Tehti kaitseklausel ehk eellubade süsteem, mida Eestis võib üle võtta või ka mitte, rääkis Oviir. "Mina isiklikult pooldan, et praegu eellubade süsteemi kehtestada pole vajalik, see koormab arste, asutusi ja haigekassat."

Direktiiv näeb ette riiklikke kontaktpunkte, mis annavad patsiendile teabe uue info kohta, kuidas teenust välismaal kätte saada, kuidas makstakse jne. Kontaktpunktide vahel algab koostöö, samuti on vaja koostööd patsientide esindusorganisatsioonidega. Kontaktpunktid hakkavad koguma ka statistikat ja edastama keskusse.

E-tervishoid on tähtis märksõna, selle moodustamise nõukoja patroon on Eesti president Toomas Hendrik Ilves, jätkas Oviir. Vastu võeti otsus retseptide vastastikuse tunnustamise kohta, nii e- kui paberretseptide osas. Täna e-retseptid Euroopas ei ole levinud. "Püüdsin ise Brüsseli koduapteegis kasutada ja vaadati, et ah mis asja," lausus Oviir. Samas sai ta Eestis kirjutatud retseptiga siiski Brüsselis rohud kätte.

Direktiivi alusel luuakse ka patsiendi ombudsman. "Selle osas oli vaidlusi, kas on vaja luua uut ametkonda, kuid leiti, et ainult terve ühiskonnaliikme abil saame ühiskonda parandada," lausus Oviir. Ombudsmani asukoht on veel leidmata, ja siin soovitas Oviir olla aktiivne, et see tuleks Eestisse.

Direktiivi peamine kasu Eestile tema sõnul on patsiendi valikute avardumine, arstile tuleb juurde kogemusi, süsteemile võib juurde tulla raha. "Mõeldakse, kui tuleb välispatsiente, ravijärjekorrad pikenevad. Järjekorrad tulevad pigem lepingumahust, arstil võimekust oleks. Ma ei arva, et sellega pikeneb oma patsiendi järjekord, vaid pigem tuleb süsteemi raha juurde," lausus Oviir.

Oviir rääkis veel määrusest, mis kehtib juba enne direktiivi. Määrus 883/2003. aastast sotsiaalkindlustusest annab haigele Oviiri sõnul võimaluse juhul, kui oma liikmesriigist abi ei saa või on riigis väike pädevus teatud haiguse puhul, saada haigekassa eelneval kooskõlastusel abi teisest riigist. Visiiditasu, sõidukulusid ei tasustata siis haigekassa poolt, aga tervishoiuteenuse hind makstakse kinni. Siia ei kuulu ka vanadekoduteenused.

Vähiliidu esindaja küsis seminaril, kuidas lahendada, kui tuleb Eesti heade arstide juurde massiliselt patsiente välismaalt. Oviir rääkis, et analüüsi järgi hakkab liikuma üks protsent patsientidest. Üks teema on keelebarjäär. "Püüdsin ise käia Brüsselis arstil, arst oli prantsuskeelne. Ta pakkus mulle hollandi keelt, mina talle eesti keelt. Inglise keel oli talle vilets," tõi ta näite. Teiseks, patsient üldreeglina usaldab oma riigi arste, kes on tema jaoks ikkagi parim. Samuti annaks välispatsientide Eestisse tulek võimaluse arstidele enam mitte välismaale tööle minna. "Meie arste ikkagi koheldakse nagu võõraid välismaale tööle minnes. Siin oled sa tipp, seal lükatakse kolmandasse järku," tõdes ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.