Ulst: ravikvaliteedi auditi võiks tellida välismaalt

Kliinikumi ülemarst ja juhatuse liige
Margus Ulst pakkus välja, et näiteks võiks ravikvaliteeti analüüsida
sotsiaalministeerium, sest määrusega oleks lihtne kohustada raviasutusi esitama
mõningaid ravikvaliteeti peegeldavaid indikaatoreid, kirjutas Postimees.

«Kahjuks ei kaasne lisakohustustega kunagi lisavahendeid,» tõdes ta seejuures. Teise võimalusena pakkus ta välja Tervise Arengu Instituudi, nentides, et seni kogutud statistika on kolm aastat vana ja väheväärtuslik. «TÜ arstiteaduskonna tervishoiuinstituut tegeleb probleemiga teaduslikust vaatevinklist, valmimisel on mitmed doktoritööd, mis analüüsivad ravikvaliteeti,» tõi Ulst veel välja.

Eesti Haiglate liit saaks neile info andmise panna küll liikmeshaiglatele lisakohustuseks, kuid ka see tähendaks lisakulu ning huvi tundub olevat väike.

«Haigekassa viib juba mitmeid aastaid perioodiliselt läbi kliinilisi auditeid, kus võrreldakse ravitulemusi erinevates haiglates. Tulemused esitatakse auditeeritud raviasutusele vaid võrdluses keskmiste näitajatega. Nii ongi hea ja õige,» tõi Ulst esile. Ka mõned arstlikud erialaseltsid tegelevad tulemuste analüüsiga, kuid seejuures vaikitakse paraku halvad tulemused maha ja häid tulemusi ei ole ka sobilik reklaamida, märkis Ulst.

«Patsiendid teevad seda niikuinii - lugege vaid jututubasid,» märkis ülemarst veel.

Ohukohtadena nägi ta seda, et erinevusi ravitulemustes võidakse tõlgendada valesti, kui ei võeta arvesse patsientide raskusastet. «Võib järgneda nõiajaht. Tühised hälbed ravikvaliteedis võivad patsientide usaldust põhjendamatult kõigutada. Võib tekkida tahtmine minna ravile teise haiglasse. Seal võib omakorda tekkida ülekoormus jne,» tõi ta välja.

Ulst leidis, et sotsiaalministeerium või keegi teine võiks sisse osta hoopis välismaalt sõltumatu tervishoiukvaliteedi auditi. «See on küll väga kallis aga selle käigus võib selguda, et selle pisku raha eest jääb Eesti tervishoius kvaliteeti ülegi,» arvas ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.