Autor: Violetta Riidas • 27. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäev: ITK tegutseb nagu riik riigis

Ida-Tallinna Keskhaigla on loonud pretsedenditu olukorra, kus haigla seaduserikkumisele pole hakanud peale riigikontrolli ega rahandusministeeriumi hammas. Võimude korduvate märkuste kiuste pole haigla tänaseni korraldanud ega avaldanud ühtki riigihanget, kirjutas Äripäev.

Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) on kui riik riigis. Samal ajal, kui kõik teised haiglad korraldavad riigihankeid nagu kord ja kohus, tegutseb ITK justkui väljaspool seadust, keeldudes hankeid korraldamast ja avaldamast. Kõige tipuks palgati sõjaks riigihangete avalikustamise vastu Eesti ühe prestiižikama advokaadibüroo Sorainen juristid.

Mullu aprillis avaldas riigikontroll auditi, mis uuris riigi ja valla osalusega äriühingute, sihtasutuste ja mittetulundusühingute hangete korraldamist. Auditis viidati ITK seaduserikkumisele, sest haigla ei korralda riigihankeid.Pärast auditi avalikustamist algas rahandusministeeriumi ja ITK vaheline “nõustamisprotsess”, mille tulemus sõltub haiglast. Kui haigla ei hakka hankeid korraldama, algatatakse väärteomenetlus või tehakse üksikjuhtumite põhjal haldusõiguslikud ettekirjutised.Rahandusministeeriumi ja ITK vahel käib vaidlus hangete korraldamise ümber juba üle aasta.ITK leiab jätkuvalt, et nad ei peagi hankeid korraldama, kuna haigla on äriühing, ei tegutse avalikes huvides, vaid avatud konkurentsi tingimustes, nende ülesanne on teenida kasumit ning nad konkureerivad teiste haiglatega patsientide pärast.Ministeerium on aga haiglale korduvalt selgitanud, et ITK tegutseb siiski avalikkuse huvides, saab enamiku tulust riigilt ning on sestap kohustatud ka riigihankeid korraldama.“Pole kahtlustki selles, et haiglad tegutsevad avalikes huvides – ennekõike olukorras, kus haigla on ära nimetatud ka haiglate arengukavas, kus on toodud 12 Eesti kõige olulisemat haiglat,” ütleb rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja kt Agris Peedu. “Ma ei näe võimalust, et rahva tervis, mida haigla peab tagama, poleks avalikes huvides,” lisab ta. Rahandusministeeriumi väitel moodustab väga suure osa (ligi 80%) ITK käibest haigekassa tasustatavad teenused.Sellele, et ITK on kohustatud korraldama riigihankeid, viitavad Peedu sõnul ka Euroopa Kohtu seisukohad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099