Autor: Triin Tabur • 31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruth Kalda: Valmisolek tüsistusi registreerida tekib tasapisi

Eesti Perearstide Seltsi juhi dr Ruth Kalda sõnul tegeleb enamik perearste ja praksiseid kliinilise riski juhtimisega iga päev ning palju riske vältivaid tegevusi on juba käivitunud nii haiglates kui ka perearstiabis.

Teie hinnangul, kas perearstide hulgas on ravitüsistuste registreerimine levinud ja kuidas see dokumenteerimine täpsemalt käib - on need andmed reeglina vaid perearstikeskuse siseseks kasutamiseks või jõuavad need ka üleriiklikkuse elektroonilisse kesksüsteemi (E-tervis nt)? On praegune süsteem piisav või oleks vaja paremaid võimalusi ja uusi arendusi, et tüsistuste kohta tekiks pädevam register?

E-tervise baasil ei ole täna loodud ühtset lahendust ravitüsistuste registreerimiseks. Seega ei ole võimalik ka sinna probleemseid juhtumeid kanda. Kui rääkida ravitüsistuste registreerimisest üleüldse ja tuua juurde ka ajaloolist tausta, siis sellise süsteemi loomise vajadust hakati tunnetama ka nn. vanas-Euroopas alles mitte rohkem kui 10 -11 aastat tagasi. Esmaselt hakkasid sellega tegelema kirurgilise profiiliga haiglad ja osakonnad, kaasa arvatud sünnitusabi, kus ka tüsistuste tekkimise riskid tõenäoseimad, hiljem laienes see süsteem ka teistele erialadele. Siiski on selline süsteem jäänud valdavalt haiglakeskseks. Perearstiabis Euroopas, on esmased sellised tüsistuste registreerimise süsteemid tekkinud vahest 5-6 aastat tagasi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099