Jüri Teras koos kahe kolleegiga siirdub taas Gambiasse

Välisministeerium toetab Eesti kirurgide
osalemist humanitaarmissioonil Gambias. Sel sügisel taas missioonile
sõitvate Eesti kirurgide Jüri Terase, Kristjan Kallingu ja Martin Adamsoni
eesmärk Gambias on tegeleda abivajajate opereerimise, kohalike kirurgide
väljaõppe ja elanikkonna tervisekasvatuse edendamisega, teatas ministeerium.

Kirurgid koos Terasega viibisid Gambias möödunud aasta sügisel, ja Teras eelmise aasta märtsis ka Ghanas.

Välisminister Urmas Paet sõnul käisid eelmisel aastal Eesti kirurgid Gambias sarnasel kirurgilisel missioonil. „Kuna missioon oli kõigi osapoolte arvates igati edukas, esitas Gambia Tervishoiuministeerium uue abipalve, milles soovis kirurgilise meeskonna naasmist Farafenni rajooni haiglasse, et aidata koolitada arste ning teostada näidisoperatsioone,“ ütles Paet. „Otsustasime Gambia palvele vastu tulla ja Eestist lähevad ka sellel aastal Aafrikasse kolm juba missioonil osalemise kogemusega meditsiinieksperti,“ sõnas ta. Eesti kirurgid soovivad sellel korral Gambias samuti keskenduda songaga patsientide ravile.

Välisminister Paet lisas, et meditsiinilise abi kättesaadavus paljudes Aafrika riikides on äärmiselt madal. „Aafrika rahvaarv on suur, kuid ainult 3% kogu maailma meedikutest töötab selles maailmajaos,“ ütles Paet. „Seega on paljude Aafrika elanike jaoks kirurgilised välismissioonid ainuke võimalus tervisehädadele leevendust saada,“ märkis ta.

Operation Hernia Humanitarian Mission* on Inglismaal loodud vabatahtlike organisatsioon, mis tegutseb alates 2005. aastast ja viib aktiivselt läbi kirurgilisi missioone maailma eri piirkondades. Peamiselt saadetakse kirurge opereerima songadega patsiente Aafrika vähearenenud, ent suhteliselt turvalistesse piirkondadesse. Missioone on seni läbiviidud peamiselt Ghanas Takoradis ja Carpenteris. 2010. aastal laiendati tegevust ka Kameruni, Nigeeriasse, Mongooliasse ja Ecuadori.

Eelkirjeldatud missioonid on üldjuhul 1-2 nädal pikkused ning kirurgid, kes reeglina on European Hernia Society liikmed, kasutavad missioonidel opereerides kodumaalt kaasavõetud töövahendid. Missioonidel osalevad kirurgid töötavad vabatahtlikult ilma tasu saamata oma puhkuse ajal.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.