Autor: Merike Kungla • 19. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Eurooplaste suur rasvase toidu ja alkoholi isu olla geneetiline paratamatus
Eurooplased on
võrreldes mujal (va USAs) elavate inimestega suuremad
rasvaste toitude sööjad ja alkohoolsete jookide tarvitajad, kuna sellisteks
on geneetiliselt arenetud, vahendab Forte
ajalehte The Independent.
Aberdeeni ülikooli teadlased tuvastasid geneetilise lüliti DNAs, mis kontrollib galaniini geeni. Viimane lülitatakse sisse aju osas nimega hüpotalamus, mis reguleerib söögiisu ja janu. Aasias elavatel inimestel toimis ühendus selle lüliti vahendusel eurooplastega võrreldes hoopis laisemalt, mistõttu polnud isu ja janu võrreldaval tasemel.
Ajalooliselt on rasvast toitu söövad ja alkoholi tarbivad inimesed karmidele tingimustele, näiteks külmade talvede suhtes vastupidavamad.