Autor: Violetta Riidas • 3. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Joobes inimene märkab oma eksimusi, kuid ei hooli neist

Paljud inimesed on olnud tunnistajaks, kuidas muidu igati intelligentsed inimesed teevad alkoholijoobnuna piinlikke või lihtsalt rumalaid asju, vahendas ERR Teeadusuudised Science Dailyt.

USA teadlaste alkoholi mõju aju aktiivsusele uurivast teadustööst selgub, et vägijook nõrgendab aju signaali, mis teavitab inimesi vigadest nende tegevuses. Aju hoiatuse puudumine viibki enesekontrolli vähenemisele. Kui inimene teeb vigu, suureneb käitumist jälgiva ajuosa aktiivsus. Teistele ajupiirkondadele saadetakse seeläbi signaal, et midagi läks valesti. Ka eelnevalt on teadlased näidanud, et alkohol nõrgendab seda hoiatussignaali. Vastupidiselt varasematele uurimustele väidavad Missouri ülikooli teadlased aga, et alkohol ei vähenda mitte inimeste teadlikkust tehtud vigade kohta, vaid muudab nad nende suhtes ükskõiksemaks.

Uurimuses osales 67 vabatahtlikku vanuses 21–35 eluaastat. Teadlased mõõtsid katsealuste aju aktiivsust keerulise arvutiülesande sooritamise ajal, milles inimesed tegid paratamatult mõne vea. Kolmandikule osalejatest anti enne harjutuse läbiviimist alkoholi juua, ülejäänud said kas alkoholivaba või nn platseebojoogi. Lisaks aju aktiivsuse mõõtmisele jälgisid teadlased veel vabatahtlike meeleolu muutusi, täpsust arvutiülesande täitmisel ja nende teadlikkust tehtud vigadest.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099