Autor: Triin Tabur • 3. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väike uss näitab, kuidas küpses eas naine võib saada emaks

Üha enam naisi plaanib lapsi saada kõrges eas, kuid bioloogia muudab selle tihti raskeks. Nüüd on teadlased avastanud, et viljakuse seisukohast on üks ümaruss naistega väga sarnane. Need teadmised võivad aidata lastetuid, kirjutas Imeline Teadus.

Naistel ja ussidel on üllatavalt ühine saatus. Nende bioloogiline kell tiksub ühtemoodi. Nii arvavad vähemalt teadlane Coleen Murphy ja tema kolleegid Princetoni Ülikoolist New Jerseys USAs. Teadlased on äsja kindlaks teinud, mis toimub ümarussi Caenorhabditis elegans’i paljunemisvõimega tema vananedes. Molekulaarsed mehhanismid sarnanevad äravahetamiseni nendega, mida teatakse olevat paljudel emastel imetajatel, kaasaarvatud naistel.

Sarnaselt naistega on ussid viljakad vaid umbes kolmandiku oma elust. Samal ajal leidub geene, mis juhivad seda, kuidas küpsemata mune alal hoitakse ja kuidas need järk-järgult viletsamaks muutuvad, nii ussidel kui ka naistel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099