Saaremaa arstid: digilugu on paremini turvatud kui epikriis paberkandjal

Enamik Saaremaa meedikuid suhtub
digilugudele üleminekusse üldjoontes pooldavalt. Arstid leiavad, et
digihaigusloo turvalisus on paremini tagatud kui varem, mil haigused
olid kantud polikliiniku registratuuris asuvasse kausta, sest paberkandjal oleva
infoga võib jälgi jätmata tutvuda igaüks, kirjutas tänane Saarte
Hääl.

Saaremaalt pärit ja praegu Tallinnas töötav neuroloog Anu Saar ei olnud nõus ajakirjanduses toodud väitega, et juurdepääs patsientide digiloole on kõigil meditsiinitöötajatel.

“Meie haiglas (Põhja-Eesti Regionaalhaigla – toim) saavad näiteks medõed tutvuda vaid nende patsientide andmetega, kes parajasti haiglaravil viibivad,” rääkis ta. “Digiloole neil juurdepääsu pole. Samuti puudub neil juurdepääs haigla polikliinikus vastuvõtul käinud patsientide digilugudele.”

Mis puudutab aga arste, siis ütles Saar, et teoreetiliselt peaks neil pärast uue süsteemi täielikku käivitumist olema tõepoolest ligipääs kõikide inimeste digihaiguslugudele.

“Samas on siin oma moraalsed ja ka juriidilised piirangud,” lisas ta. “Lihtsalt uudishimust ma inimese, kes ei ole minu patsient, isikuandeid kaema ei hakka. Pealegi jääb digiloo igast vaatamisest maha väga konkreetne elektrooniline jälg ja patsiendil on alati õigus mind isegi kohtusse anda, kui talle tundub, et olen tema andmete vastu huvi tundnud, omamata selleks piisavat põhjust.”

Just see viimane asjaolu muudabki digiloo, võrreldes paberkandjal oleva haiguslooga, palju turvalisemaks: polikliiniku registratuuris olevate kaustade lugemisest ju mingit jälge lugeja kohta maha ei jää.

Samadel seisukohtal olid ka Kuressaare perearst Sille Väli ja Saaremaa perearstide seltsi juht Kerli Jaagosild. Küsimusele, kui paljud Saaremaa perearstid praegu digilugu juba kasutavad, ei osanud Jaagosild täpset vastust anda. “Kuna ma ei ole seda statistikat teinud, siis ei saa ma täpset vastust anda,” ütles ta. “Võin vaid öelda, et Kuressaare perearstikeskus on digiloole üle läinud, ning arvan, et seda on teinud suurem osa meie perearstidest.”

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.