Autor: Merike Kungla • 20. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uneaegne jalgadega rapsimine suurendab südamehaiguste tõenäosust

USA teadlaste viimase uurimuse kohaselt on öösel jalgadega siputavatel ja rapsivatel meestel suurem tõenäosus haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse kui nende rahulikult magavatel sookaaslastel, kirjutab ERRi teadusportaal.

Uues uuringus osalesid üle 65-aastased mehed, kellest rohkem kui kahel kolmandikul esines öösiti tahtmatuid jalgade liigutusi. Kuigi paariaastase jälgimise jooksul ilmnes perioodiliste jäsemete liigutustega meestel suurem tõenäosus erinevateks kardiovaskulaarseteks probleemideks, on ilmnenud seose põhjus veel teadmata.

Perioodiliste jäsemeliigutuste sündroom (PLMD – periodic limb movement disorder) on unehäire, mille korral inimene rapsib magamise ajal jäsemete, eriti jalgadega. Liigutused on korduvad ja rütmilised, toimudes umbes iga 20–40 sekundi järel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099