Uuring tõi selgust skisofreenia põhjuste kohta

Vaimseid häireid võib tekitada muutunud
geeniaktiivsus, näitas Londoni King´s College´i uurimus.

Genoomiväliseid, ehk epigeneetilisi muutusi geenide avaldumises peavad bioloogid üha olulisemaks haiguste tekkepõhjuseks. Sarnaseid nähtusi saab uurida ühemunakaksikutel, kes on geneetiliselt identsed. Nende elu jooksul avalduvad erinevused peavad olema seotud erinevate geenide sisse- ja väljalülitamisega, kirjutas Novaator.

Jonathan Mill, Londoni ülikooli King's College´i psühhiaatria instituudist uuris 22 paari ühemunakaksikuid. Uurimisalused olid valitud nii, et ühel kaksikutest olid diagnoositud bipolaarne meeleoluhäire või skisofreenia, teine oli täiesti terve.

Kaksikupaaride DNA-järjestus oli identne, kuid epigeneetilises mõttes olid nende pärilikkusaine erinev – aktiivsed olid erinevad geenid. Muutunud oli nende geenide avaldumine, mida neuroteadlased seostavad bipolaarsuse ning skisofreenia tekkega.

Milli uurimismeeskond uuris lähemalt kaksikute DNA genoomi metüleerimismustreid. Metüülrühma lisamine takistab geeni avaldumist, kui metüülrühm eemaldada, saab geen jälle tööle hakata.

Mõlema tõve all kannatavate uurimisaluste puhul olid kõige suuremad erinevused metüleerimises seotud geeniga ST6GALNAC1. Seda geeni peetakse skisofreenia tekkimisel väga oluliseks.

Samuti leiti metüleerimismustris erinevusi veel teisteski vaimuhaigustega seostatud geenides. Ühe geeni – ZNF659 puhul avastasid teadlased, et skisofreenia puhul oli see ülemetüleeritud ning bipolaarsuse puhul alametüleeritud, seega võivad need kaks haigusseisundit olla seotud vastandliku geeniaktiivsusega.

"Psühhiaatrid teavad, et bipolaarne häire ning skisofreenia on seotud. Meie uurimus näitas, et ühe haiguse puhul võivad olla geenid liiga aktiivsed ja teise haiguse puhul üldse mitte töötada," selgitas Mill.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.