Autor: Violetta Riidas • 12. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahutud jalad tõstavad vererõhuohtu

Umbes 15 protsenti inimestest kimbutab aeg-ajalt niiöelda rahutute jalgade sündroom, kirjutas ERR Teadusuudised.

Jalgades tekib ebameeldiv tunne ja ilmneb vastupandamatu soov neid liigutada. On teada, et rahutute jalgade sündroom võib põhjustada unetust ja päevast unisust. Nüüd on Ameerika arstiteadlased saanud uusi tõendeid selle kohta, et jalgade rahutus võib olla ka märk vererõhu tõusu ohust.

Seda värske uuringu järgi vähemalt siis, kui juhtute olema keskeas naisterahvas. Salma Batool-Anwar Harvardi Meditsiinikoolist ja ta kolleegid leidsid oma uurimuses, et neil naistel, kellel iga kuu esines 5 kuni 14 rahutute jalgade sündroomi juhtumit, oli kõrge vererõhu esinemise tõenäosus 26 protsenti, ja see oli 5 protsenti enam kui neil, kellel sündroomi ei esinenud. 15 ja enama juhtumi korral kuus aga oli kõrgenenud vererõhu tõenäosus lausa 33 protsenti.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099