Asendusarsti süsteemi süstitakse pea veerand miljonit eurot

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles
ajalehele Virumaa
Teataja, et asendusarsti süsteemi rakendamine toob kindlasti kaasa
täiendavaid väljaminekuid eelkõige trans shy;pordikulude ja
elamiskulude näol, mille katmisel tuleb perearstidele aga appi riik.

Milline on seis perearstide kriisile lahenduste leidmisel? On räägitud, et ministeerium võtab perearstinduse koordineerimise enda kanda, kui kaugel sellega ollakse?

Eelnõu läks täna (eelmisel kolmapäeval – toim.) esimesele kooskõlastusringile, ootame ministeeriumide, perearstide ja koostööpartnerite arvamusi. Kui me oleme need kätte saanud, siis saadame kindlasti esimesel võimalusel valitsusse ja parlamenti ära. Meie poolt on kõik ettevalmistus tehtud. See ei puuduta mitte ainult esmatasandi arstiabi ja järeleval shy;ve korraldamist terviseameti poolt, vaid ka tervisestatistika kogumist tervise arengu instituudi poolt. Ma loodan, et riigikogu kiidab selle eelnõu heaks.

Tegelikult on ka plaanis Lääne-Vi shy;rumaal esimesena piloteerida järgmisel aastal asendusperearsti süsteemi, kus me tekitame kaks võimalust. Olukorras, kus nimistu on tühi, toome ajutiselt kedagi riigi vahenditega siia katma seda nimistut ja samamoodi olemasolevatele perearstidele pakkuma võimalust minna suvel kas või puhkama, nii et inimesed saaksid seeläbi siis ikkagi perearstiteenuse kätte. Lääne-Virumaa on selles osas üks meie esimesi suuri koostööpartnereid, vaatamaks ja kontrollimaks, kas väljapakutav asendusperearsti süsteem ja terviseameti poolt perearstisüsteemi korraldamine toimivad kenasti.

Kuidas see süsteem täpsemalt toimima hakkab?

Seda ma hetkel ei ütle. Töörühm alles tegeleb sellega ja nad ei ole mulle seda veel tutvustanud. Laias laastus on põhimõte see, et seda tööd võiks teha ka üldarst ja perearsti residentuur ei pea olema läbi shy;tud. Ja riigi poolt kaetakse teatavad kulud. On selge, et täiendavad kulud tulevad, eelkõige puudutab see trans shy;pordikulusid ja elamiskulusid, nende katmisel tuleb appi riik. Osalt on piloodi ülesanne välja selgitada, kas ja kui palju täiendavaid vajadusi tekib.

Täna me töötame välja kondikava ja järgmise aasta eelarvesse oleme selleks raha planeerinud. See on päris suur raha – suurusjärgus peaaegu 240 000 eurot riigipoolse panusena asendusperearsti süsteemi. Lääne-Virumaaga koostöös püüame leida kõik need kitsaskohad, et juba 2013. aastal saaks rääkida üle-eestilisest rakendamisest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.