Autor: Triin Tabur • 28. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Herpese ravimiga Alzheimeri vastu

Huuleohatise tekitaja viirus Herpes simplex tüüp 1 (HSV1) on väga levinud viirus, millega on nakatunud keskmiselt 80% inimestest, kuigi herpes lööb sagedasti välja vaid viiendikul neist. Mõningatel juhtudel suurendab HSV esinemine ajus Alzheimeri tekke riski. Nüüd on teadlased leidnud, et seos toimib ka vastupidi ja herpese vastu suunatud ravimid võivad aidata ennetada ka dementsuse teket eakatel, kirjutas ERRi teadusportaal.

Varasemad uurimused on sidunud HSV-d dementsust põhjustavate haiguste, näiteks Alzhemeriga. Nimelt kerkib viiruse DNA inimese ajus esile samades kohtades, kuhu ladestub Alzheimerile puhul amüloid beeta ja tekivad neurofibrillaarsed kämbud. Samuti tekib HSV-ga nakatunud neuronites rohkem selliseid ensüüme ja valke, mis viivad ajuhaigusele omastele patoloogiatele.

Siiani ei teadnud arstid, kuidas aidata herpesviiruse kandjaid vähendada kõrgenenud riski haigestuda Alzheimerisse. Kuid vastus osutus küllalt lihtsaks ja odavaks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099