Autor: Violetta Riidas • 25. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas paratsetamool toimib?

Paratsetamooli leidub iga kodu ravimikapis. Molekul avastati 19. sajandi lõpus ning valuvaigistina on see apteekides müügil olnud üle 50 aasta. Tänapäeval kuulub paratsetamool ka gripiteede koostisse ning seda müüakse igal aastal kümneid tonne, kirjutas Novaator.

Kuidas ravim täpselt toimib, polnud biokeemikutele siiani päris selge. Hiirtega tehtud katsete abil tegid Londoni King´s kolledži ja Rootsi Lundi ülikooli uurijad kindlaks, et paratsetamool takistab närvirakkude omavahelist suhtlemist, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Teadlased andsid laborihiirtele paratsetamooli ja mõõtsid aega, mis närilistel kulus kõrvetuse tajumiseks. Nad leidsid, et paratsetamooli saanud hiired reageerisid aeglasemalt, sest ravim vähendas kuumusest tingitud valu.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099