Galerii: Elite kliiniku kunstikogu sai kauni skulptuuri näol täiendust

Elite Kliiniku omanikule ja arstile Andrei
Sõritsale kuuluvas kolmes kliinikus on kokku umbes 100 maali. Läinud reedel sai
kunstikogu lisa, kui 10. juubeli puhul avati Elite kliiniku aias skulptuur
"Ema ja laps".

"Tahtsime teha midagi fundamentaalset," sõnas doktor Sõritsa ja lisas, et inspiratsiooni saadi õnnestunud Tartu sümbolist "Suudlevad tudengid".

"Mõtlesime, et ka meil võiks olla taoline sümbol, sest Elite Kliinikuga juba praegu on seotud üle 10 000 lapse elu seoses kunstliku viljastamise, erinevate lastetuse ravi viisidega, operatsioonidega, sünnitusega ja ka lastehaiguste uuringute ja raviga," ütles kliiniku juht.

Peresiseste arutluste tulemusena jõuti arusaamale, et laps sirutatud kätel tõstetud päikese suunas on ilus sümbol, mis kõigile meeldis. Ka skulptor Mati Karminile, kes tegi mõttele järgnevalt valmis esimesed neli väikest maketti.

"Kui hakkas maketi täpsem kujundamine, mil skulptor pakkus välja modellide näojooned, tekkis minul mõte, et miks see peab abstraktne sümbol olema - mu naine ja lapselaps on ju parim valik selle sümboliks," rääkis Andrei Sõritsa skulptuuri saamisloost.

"Esialgu ütlesin selle mõtte välja kergelt, et perel oleks aega sellega harjuda, sest elusalt kivisse raiuda tundus pretensioonikas," sõnas Sõritsa. Pere võttis idee aga huviga omaks.

Terve protsess skulptuuri valmistamiseni võttis viis kuud aega. Selle aja jooksul saatis Mati Karmin Sõritsatele regulaarselt pilte, et teose valmimisel oleks võimalik kaasa rääkida.

"Ja lõpuks, kui abikaasa koos tütrega Tallinnas Mati ateljees kipsvormi vaatamas käis, meeldis see neile kohe, vaja oli vaid mõned detailid kohandada nagu jalgade suurus, talje vorm ja käte sirutus," meenutas doktor Sõritsa.

Peale lõplikku vormistamist ja vahakuju tegemist läks skulptuur valamisele.

"Mati Karmin on väga emotsionaalne skulptor, mitte lihtsalt töötegija ja temaga oli koos väga huvitav selle aja jooksul kunstist ja elust rääkida," kiitis kliiniku juht. "See pikaajaline protsess pakkus palju emotsioone ja mõtteid, sest kunagi varem polnud meil sellega kokkupuuteid olnud," lisas ta.

Sõritsale kuuluvas kolmes kliinikus Elite, Tähe ja Gyne on umbes 100 maali, kelle seas on ka väga tuntud Pallase kunstnikke nagu Uutmaa, Teder, Kutsar, Mark-Valimäe, Saart või Jõgever. Palju on ka doktor Sõritsa abikaasa Svetlana maale, kes on ühtlasi kliiniku disainer. Elite Kliiniku fassaadil on tuntud Eesti skulptori Endel Taniloo töö "Ema lapsega" bareljeef.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.