Uuest aastast kehtib uus riiklik immuniseerimiskava

Tuleva aasta 1. jaanuarist jõustub uus
riiklik immuniseerimiskava, mis viib sisse 15–17–aastaste noorukite
revaktsineerimise läkaköha vastu. Võrreldes kehtiva immuniseerimiskavaga
asendatakse noorukite revaktsineerimisel difteeria-teetanuse (dT) vaktsiin
difteeria-teetanuse-läkaköha (dTpa) vaktsiiniga.

Sotsiaalministeeriumi teatel on kava eesmärk revaktsineerida noorukid enne põhikooli lõppu, seega 17–aastaste revaktsineerimine jätkub üleminekuperioodi ehk 2012. aasta lõpuni, alates 2013. aastast jätkatakse üksnes 15–16–aastaste noorukite revaktsineerimist.

„Immuniseerimiskava muudatuse on tinginud läkaköha epidemioloogiline olukord Eestis. Ühelt poolt on läkaköhasse haigestumine viimastel aastatel pidevalt tõusnud, teisalt on kasvanud noorukite ja täiskasvanute osakaal haigestunute seas,“ ütles Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Martin Kadai.

2008. aastal registreeriti Eestis 36,2 läkaköha haigusjuhtu, 2009. aastal 46,9 juhtu ning 2010. aastal 96,6 juhtu 100 000 elaniku kohta. Kui 1999. aastal oli läkaköhasse haigestunute keskmine vanus Eestis 8,6 aastat, siis 2009. aastal oli see 20,9 aastat. Üle 15–aastaste ja täiskasvanute osakaal haigestunute hulgas on suurenenud 40 protsendini. 2010. aastal moodustasid 15–19–aastased 23 protsenti haigestunute üldarvust, 2009. aastal oli vastav näitaja 14 protsenti.

Läkaköha vaktsineerimise järgselt tekkinud immuunsus ei ole eluaegne, seetõttu manustatakse kehtiva immuniseerimiskava järgi kokku viis vaktsiinidoosi, neist esimene doos 3–kuuselt ning viimane 6–7 aasta vanuselt. Läkaköha vaktsineerimise järgselt ei pruugi immuunsus kesta üle 5–7 aasta. Seetõttu on otsustatud noorukite revaktsineerimine läkaköha vastu, et pidurdada läkaköha üldist levikut, vähendada haigestumist ja vältida haiguspuhanguid koolides. Teismeliste revaktsineerimine läkaköha vastu on EL-i maadest sisse viidud Austrias, Itaalias, Luksemburgis, Prantsusmaal, Rootsis, Saksamaal ja Soomes.

Täpsemat info SIIN.

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.