Autor: Violetta Riidas • 22. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartusse hakatakse suvel ehitama siirdemeditsiinikeskust

Tartus hakatakse suvel ehitama ülikooli siirdemeditsiinikeskust, mis tõstab senist võimekust tunduvalt, võimaldades läbi viia nii rakuteraapiat kui ka uurida katseloomadel raskemaid nakkushaigusi või infektsioone, kirjutas ERR Uudised.

Siirdemeditsiinikeskus kerkib Tartus Viljandi maantee äärde keemiahoone kõrvale. Selle vajalikkust on Tartu ülikooli professoril Sulev Kõksil väga lihtne selgitada - maja on vaja selleks, et ka Eestis areneks kaasaegne meditsiin, vahendasid ERRi raadiouudised.Kõksi sõnul on väga oluline osa tulevases majas antud katseloomadele.

"See on siirdemeditsiinikeskus, aga väga oluliseks komponendiks on selles majas moodne katseloomakeskus, kus töötingimused ja loomade elutingimused on tunduvalt paremad ning mahud on märkimisväärselt suuremad kui seni."Katseloomakeskusesse saab koha ligi 35 000 hiirt ja rotti. Praeguste võimalustega võrreldes on kasv rohkem kui kahekordne. Aga majja pannakse paika ka suur hulk keerulist teadusaparatuuri, mis kõik nõuab erilisi tingimusi. Kui maja on ükskord valmis saab, siis saab seal teha asju, mis tunduvad võhikule praegu ulmelised."Üks kompleks on n-ö GP-standardile vastavad puhtad ruumid, kus me saame hakata reaalselt ellu viima näiteks rakuteraapiat," ütles Kõks ning selgitas, et see võimaldab inimestelt rakke koguda, need terveks ravida ning samale inimesele tagasi siirdada. Uue maja võimalused kindlustavad, et teraapia on inimesele täielikult ohutu. Seda võimalust praegu Eesti ei ole.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099