8. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandimaal Lahmuse koolis hepatiidilaine

Viljandimaal Lahmuse erivajadustega laste internaatkoolis on jäänud aasta algusest 57lapsest kaheksa A-hepatiiti, mistõttu ravimifirma GSK kinkis kooli palvel laste jaoks vaktsiini, et puhang peatada.

Kooli juhataja Jüri Hansen rääkis, et vaktsiinid on kohal ja ilmselt juba täna alustab kooliõde vaktsineerimist. Haigus on lapsi tabanud ükshaaval, mingit kollektiiset haigeks jäämist pole. Hetkel on tema andmetel üks õpetaja ja üks õpilane A-hepatiidis. Vaktsiinid andis ravimifirma GSK ja vormistas üks perearst. Eelnevalt võeti lapsevanematelt nõusolek. Vaktsineerida tuleb kaks korda ja ilma toetuseta maksab üks doos 32 eurot, rääkis Viljandi haigla nakkusarst Ruth Männik.

Tema käis eelmise aasta lõpus vaktsineerimas ühe teise kampaania kaudu tasuta esimese doosiga Viljandi maakonna pedagooge. Just Lahmuse koolist lasi end vaktsineerida kõige rohkem õpetajaid, Männiku mäletamist mööda 25 inimest. Samas kordusvaktsiini pidid nad tegema oma raha eest. Männiku sõnul ei ole hepatiidipuhang Viljandimaal sugugi vaibunud, ka täna tuli üks uus nakatanu. Tavaliselt jääb inimene haiglaravile, kuid võib pääseda ka koduse raviga. Lastel kulgeb haigus kergemalt, lisas Männik. 90% terveneb korraliku ravi järel, kuid kümnendikul võib esineda veel paar kuud probleeme, nad ei saa kõike süüa, maksanäitajad on kehvad, lisas ta. Samas on tema andmetel terviseametil teada need perekonnad, kus nakkus levib ja see inimeste ring, kustkaudu nakkus on levinud. Nende teadlikkuse tõstmisega tehakse tööd, rääkis Männik. Tema sõnul levib nakkus ikkagi sealkandis inimeste kaudu, mitte näiteks joogivee kaudu.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099