Autor: Triin Tabur • 3. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eero Merilind: Rohkem tähelepanu meeste tervisele!

Haiglad peavad keskenduma tervise edendamisele ja pakkuma kogukonnale teenuseid, mis ennetaksid haigestumist ning aitaks ka peale haigust taastuda-kohaneda, kirjutab SA Eesti Tervise Fond juhatuse esimees Eero Merilind Delfis.

Tervena elatud eluaastate arv suurenes vahemikus 2005-2009 ja on hakanud nüüd taas langema. Selle põhjuseks võib pidada majanduslangust ning sellest tingitud sissetulekute vähenemist. Väikese sissetuleku korral on väga raske suunata inimest tegema tervislikke valikud, mistõttu võib tekkida kergesti suletud ring: väikesed sissetulekud toovad kaasa tervise halvenemise, mis tähendab veelgi väiksemad sissetulekud. Kindlasti tuleb panustada rohkem tervislike eluviiside propageerimisse. Tegelikult on need ju lihtsad tõed, mis aitavad inimesel oma elu elada tervemalt - probleem on aga selles, et need tõeterad pole piisavalt juurdunud meie inimeste mõttemaailma.

Eesti meeste ja naiste eluea vahe on üks suuremaid Euroopa riikides, ulatudes 10 aastani. See tähendab, et eesti naine elab pensionieas üksikuna. Tubakas, alkohol, vigastused, südamehaigused või vähk on mehe tema kõrvalt ära võtnud juba viiekümne aastaselt, parematel juhtudel veidi hiljem. Fakt on see, et kuigi meeste esimene infarkti laine on viiekümnendates, ei ole täna enam haruldane juhus, kus infarkt tabab neljakümneaastast. Meeste tervise parandamiseks ja kahjulike harjumiste vältimiseks lisatakse tervist kahjustavatele toodetele aktsiisi, kuid vajalik oleks ikkagi ka süsteemne lähenemine.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099