20. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis Soomega võrreldes vilgas arstil käimine

Eesti ja Soome eriarstiabi visiitide võrdlus näitab, et Eestis külastatakse eriarste ja perearste mitu korda rohkem kui Soomes, tipus on näiteks infektsionistid ja endokrinoloogid. Tervishoiuametniku sõnul on arstikülastus Eestis siiski Euroopa keskmisel tasemel ja jääb hoopis Soomes alla selle.

Meditsiiniuudiste käsutuses olev Eesti ja Soome arstivisiitide võrdlus 2009. aastal näitab, et Eestis külastatakse Soome rahvaarvuga võrreldes rohkem pea kõikide erialade arste. Esikohal on infektsionisti külastus, mis ilmselt on seletatav suure HIVsse nakatanute arvuga Eestis. Teisel kohal on endokrinoloog. Esiviisikus on ka need kolm eriala, kuhu perearsti suunamiskirja pole vaja: nahaarst, silmaarst ja naistearst.

Endokrinoloogias tehti 2009. aastal Eestis 123 623 visiiti ja Soomes 67 083. Eesti Endokrinoloogide Seltsi juht Vallo Volke sõnas, et millegipärast ei sisaldu tabelis sisearsti vastuvõtt ega diabeediarsti vastuvõtt Soome poolelt. “Fakt on, et Soome endokrinoloogid ei tegele praktiliselt diabeediga ja Eestis on endokrinoloog ainuke eriarst, kes sellega tegeleb, nende tööst täidab diabeet umbes 80%,” selgitas ta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099